Новата сесия на Народното събрание депутати започват в ново старо място

...
Новата сесия на Народното събрание депутати започват в ново старо място
Коментари Харесай

Новата сесия на НС: назад в Партийния дом. В сянката на местните избори

Новата сесия на Народното събрание депутати стартират в ново остаряло място - завръщат се в някогашния Партиен дом. Този сезон ще мине съвсем напълно под знака на местните избори и съпровождащите ги още по-сериозни изостряния на пристрастеностите.

Парламентът се открива към две седмици след показното ликвидиране на Алексей Петров, последвалото завръщане в страната на Васил Божков. Натрупаните пристрастености от събитията през август ще намерят евентуално израз още в декларациите на партийните водачи при откриването.
Войните вътре в сглобката
Разграничаването едни от други ще е изключително значимо и мъчно за (не)коалиционните сътрудници във властта - ПП-ДБ и ГЕРБ. Тонът беше заложен към този момент предходната събота от водача на ГЕРБ Бойко Борисов с отиграно възмущение по тематиката за назначенията в изпълнителната власт и опасност за бъдещето на сглобката.

Отговори му надлежно съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков като на собствен ред поиска ГЕРБ да се дефинира дали е с президента, като вземе ясна позиция за промяна в Министерство на вътрешните работи и спецслужбите. Премиерът Николай Денков разгласи, че не виждал напрежение, а " по-скоро готовност ".

" Нека напомня, че взаимно с Мария Габриел и управлението на ГЕРБ одобрихме всички министри. Даже сменихме някои с хора, препоръчани от ГЕРБ и утвърдени от мен и от управлението на ПП-ДБ. ГЕРБ имат в държавното управление препоръчани от тях заместник-министри, регионални и заместител регионални шефове, заместник-председатели на ДАНС, ДАТО, работа “Военно разузнаване ”, както и нови изпълнителни шефове на АЕЦ, Български енергиен холдинг, “Напоителни системи ”. Следователно всяка рецензия на господин Борисов към държавното управление е рецензия и към хората, номинирани и утвърдени и от ГЕРБ ", сподели изброи Денков в отговор на на Борисов, в изявлението си пред " 24 часа ".

На трупчета е и т. нар. механизъм за взимане на кадрови решения, за осъществяване на ротацията и за осъществяване на законодателната стратегия, показан на ГЕРБ от ПП-ДБ.  Писмен " контракт " вътре в сглобката до локалните избори надали може да се чака, най-малкото тъй като това ще е самопризнание черно на бяло, публично за съдружния темперамент на ръководството.
Фронтът с президента остава открит
Освен комплицираните връзки между партньорите във властта, които би трябвало гневно да се сблъскат по места (освен в случай че някои авансово не са развяли бялото знаме, на какъвто наподобява казусът с Бургас) и са в непрекъснато надцакване кадрово, по политики, имиджово, в ръководството стои отворен и още един фронт - на барикадата там е президентът Румен Радев. Засега той печели наградата за най-тежък критик на властта, концентриран главно в разкритие на ПП-ДБ.

Тонът му от дълго време е не запомнил учтивостта, политологът Евгений Дайнов го дефинира през вчерашния ден пред БНР като  " все по-неприлично заяждане ". Според него " президентът е на ръба на разрушително, противоконституционно държание ". Последното онагледяване на това инатливо и губещо в нестимулираното си твърдоглавие в името на конфронтация държание е позицията на Радев за промяната на основния секретар на Министерство на вътрешните работи. Самият Петър Тодоров подаде оставка, евентуално като опция президентът въпреки всичко да го освободи, без да даде заден. Остава и въпросът по какъв начин ГЕРБ ще работи по въпроса за ограничение на властта на Радев и ще продължи ли да лавира и да бъде обществено доста по-пестелива и внимателна.

Радев е прекрачил границата на градивната съпротива, с неудовлетворен в този момент вкус за власт, откакто тя му бе отнета с края на служебните държавни управления. Той от ден на ден се държи като партийна фигура, а съгласно някои индикации първи проби ще прави и с подставени претенденти на локалните избори. Президентът има амбивалентна роля по отношение на здравината на сглобката - и я споява, изключително поради спорните си позиции по отношение на войната в Украйна и ролята на Русия.

Но и работи разрушително като нейна най-тежка и сериозна съпротива с рецензии за решения и в Народното събрание, и на държавното управление, които нерядко са надалеч от безспорни. Особено в частта на изтъкване на извънредно уязвимата страна на взаимното ръководство на ГЕРБ и ПП-ДБ (без да броим ДПС) и имиджовото излъскване на фигури като Борисов или настоящия огромен конституционалист Делян Пеевски.

Радев печели от превръщането си във зложелател №1 на некоалицията, което по всичко проличава ще му бъде поднесено на тепсия. Освен концепциите за импийчмънт, от които към този момент се отхвърлиха, или измененията в Конституцията в частта за президента, ръководещите в този момент мислят за законодателни промени, които режат пълномощия на президента.

Тази концепция разви преди ден и депутатът от Политическа партия Явор Божанков, като той бил подготвен с предложения, които режат квотите на Радев в регулатори и изобщо на всички места, много разширавяне на по-предишни планове да бъде лимитирана намесата на президента в службите. Промени, ориентирани към " неутрализиране " на една персона, която сега заема съответния пост с доста въпросителни за дейностите си и които не са деликатно премислени в цялостната картина на салдото на управляващите, обаче крият повече опасности от краткотрайните изгоди. Без да броим мъченическия ореол, който ще си пришие Радев.
Блиц и парламентарен надзор за загряване
Есенният парламентарен сезон, който ще продължи до Коледа, се обрисува като доста претрупан поради огромният брой законопроекти, които би трябвало да бъдат признати без закъснение. Сред тях са законодателните ограничения, нужни за присъединение на България към Шенген, промяната в КПКОНПИ, закони, свързани с усвояването на средства по европейския План за възобновяване и резистентност, измененията в Конституцията, за които ГЕРБ, " Продължаваме промяната - Демократична България " и Движение за права и свободи имат единодушие, бюджета за идната година.

Първият ден на Народното събрание - петък, стартира с блиц и парламентарен надзор за загряване. След началото с обичайните речи - за планове и цели, на партийните водачи.

Първа точка от плана на програмата за работа на депутатите на следващия ден планува на настоящи въпроси на народни представители да дава отговор министър-председателят Николай Денков. 

Втора точка планува преустановяване пълномощията на народния представител Вежди Рашидов по отношение на подадена от него оставка след скандалното му изявление.

Проектът за стратегия планува още провеждането на постоянен парламентарен надзор. На въпроси и питания на народни представители ще отговорят финансовия министър Асен Василев и още 10 министри от кабинена на Николай Денков. Това са министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, министърът на районното развиване Андрей Цеков, министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова, министърът на защитата Тодор Тагарев, министърът на опазването на здравето Христо Хинков, министърът на културата Кръстю Кръстев, министърът на околната среда и водите Юлиян Попов, министърът на земеделието Кирил Вътев, министърът на превоза Георги Гвоздейков, министърът на нововъведенията и растежа Милена Стойчева и министърът на спорта Димитър Илиев. 
Кой къде ще стои
Стана ясно и разпределението на местата в новата пленарна зала на някогашния Партиен дом.

От дясно наляво разпределението на местата е както следва: Има Такъв Народ, „ Възраждане “, ГЕРБ-СДС, Движение за права и свободи, ПП-ДБ, Българска социалистическа партия. Челните места са едно за представителите на Има Такъв Народ, три за „ Възраждане “, четири за ГЕРБ-СДС, три за Движение за права и свободи, четири за ПП-ДБ и две за Българска социалистическа партия.  
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР